TERVETULOA AGRONOMI­TOIMISTO PROKANTRIN JA MIETTILÄN TILAN ASIAKKAAKSI

Ajankohtaista

Ajan­kohtaisia uutisia viljelystä & maataloudesta

Tälle sivulle olemme koonneet ajankohtaisia uutisia ja muistutuksia laajasti viljelyyn ja maatalouteen liittyen. Mikäli sinulla on mitään kysyttävää uutisoimiimme aiheisiin liittyen, ota ihmeessä yhteyttä, niin jutellaan asiasta tarkemmin. 

 

YMPÄRISTÖOIKEUDEN PALVELUT

Maanomistajien kannattaa olla erittäin tarkkana, kun kaavoitus koskee hänen maitaan. Ympäristöoikeuden erityisjuristina Marjaana pystyy auttamaan sinua, kun pitää miettiä onko kaavoitus menossa etujesi mukaisesti. Muista, että kaavoitusasioissa on syytä olla liikkeellä etupainotteisesti.

Hallintovalituksiin on syytä turvautua mm. silloin, kun maataloustukiin on kohdistunut aiheettomia takaisinperintöjä. Prosessia ei kannata pelätä, koska omista oikeuksista on pidettävä kiinni.

Joskus on helpompi kaikille kun ulkopuolinen tulee mukaan keskusteluihin esim. yksityisteitä koskevissa asioissa, sääntöjen tekemisissä tai uuden toimintatavan kehittämisessä.

Keskustele ympäristöoikeudenerikoisjuristi Marjaana Pitkäsen kanssa puh. 0400 579 168, jos hän voisi auttaa teitä.

 

KASVINSUOJELUTUTKINTO PUHELIMITSE

Koronaepidemian johdosta kasvinsuojelututkinto on mahdollista suorittaa myös puhelimitse. Tutkinnon voimassaoloaika on viisi (5) vuotta. Tarvitset tutkintoa, jos olet ostamassa ammattikäyttöön tarkoitettuja kasvinsuojeluaineita tai käytät niitä. Kannattaa huomioida, että voimassaolevalla tutkinnolla voit ostaa omalle maatilallesi myös ammattikäyttööntarkoitettuja jyrsijänmyrkkyjä. Esim. luomutiloilla on monesti tutkinnontarve jyrsijöiden torjunnan takia. Ota yhteyttä puh. 0400 579 168 / Marjaana

MAATALOUSLUONNON MONIMUOTOISUUDEN JA MAISEMAN HOIDON TUKI HAETTAVISSA
Ympäristösopimuksista haetaviksi tulevat ksteikkojen hoitoa ja maatalousluonon monimuotoisuuden ja maiseman hoitoa (esim. perinnebiotoobit ja metsälaitumet) koskevat sopimukset sekä alkuperäiskasvilajikkeen säilyttämistä koskeva sopimus.

LUOMUTUKI ON HAETTAVISSA 2022
Uusia luomusopimuksia tehdään sekä kasvintuotantoon että eläintuotantoon. Lisäksi sopimuksiin voi lisätä ehdot täyttävää pinta-alaa. Jos luomusopimus on päättymässä vuonna 2022, sitä voi jatkaa yhdellä vuodella.

Muista, että voit käyttää Neuvo 2020 -rahaa luomusuunnitelmien tekemiseen ja päivittämiseen. Tässä sinua auttaa Marjaana puh. 0400579168

EU ELÄINPALKKIOIDEN HAKU
EU eläinpalkkiot on haettava erikseen Vipu-palvelun kautta 10.2.-3.3.2022. Huomaa, että tukiehtoihin on tullut muutoksia. On erittäin tärkeätä, että eläinten rekisteritiedot ovat kunnossa viimeistään 30.3.2022.

 

sertifioidut siemenet

Soita Juhalle puh. 0400 579 167 ja ratkaiskaa vuoden 2022 kylvösiemen asiat. Juha osaa neuvoa siemenasioissa ja tarjoaa meiltä löytyviä siemeniä kilpailukykyiseen hintaan. Valikoimissa on sekä tavanomaista että luomusiementä. Kannattaa muistaa, että heinänsiemenseoksia voidaan myös sekoittaa toiveiden mukaan. 

 

TYÖSKENTELY ETÄYHTEYKSILLÄ

Poikkeusoloista huolimatta neuvonta ja työnteko jatkuvat etäyhteyksien avulla. Kukaan ei ole niin viisas kuin ihminen keksimään ratkaisuja. Niinpä neuvonta, suunnitelmien tekemiset ja erilaisten valitusten laatimiset hoituvat puhelinta, sähköpostia ja Teams -työkalua hyödyntäen. Jos sinulla on käytettävissäsi sähköpostiosoite, tietokone ( tai tabletti tai älypuhelin) ja nettiyhteys, pystyn näyttämään sinun koneellasi sen, mitä teen koneellani. Aikaisempaan verrattuna nyt istut kotona ja katsot omaa ruutuasi, kun aikaisemmin istuit työhuoneessani katsoen täällä näyttöä seinältä.

 

Kysy rohkeasti. Mietitään sinulle sopivin ratkaisu, jotta saadaan hoidettua asiat kuntoon. 

Pysytään terveinä!

 

YMPÄRISTÖOIKEUDEN ERIKOISJURISTI

Marjaana Pitkänen on suorittanut Itä-Suomen yliopistossa (UEF) hallintotieteiden maisterin opinnot (HTM) ympäristöoikeudessa. Oikeustieteellisistä opinnoista koostunut tutkinto oikeuttaa ympäristöoikeuden erikoisjuristin nimikkeen käyttämiseen. Pystymme auttamaan Teitä entistä paremmin esimerkiksi maankäyttöön liittyvissä asioissa. 

KASVINSUOJELUKOULUTUS JA -TUTKINTO

Järjestämme koulutuksia vuonna 2022 vain tilauksesta. 
Mikäli tarvitset vain tutkinnon, ota yhteyttä. Pelkän tutkinnon voi suorittaa erikseen sovittuna ajankohtana.

 

HUOM!  Kasvinsuojelututkinto oikeuttaa ostamaan ammattikäyttöön tarkoitettuja jyrsijänmyrkkyjä omalle maatilalle. Tutkinto oikeuttaa myös luomuviljelijöitä hankkimaan ammattikäyttöön tarkoitettuja jyrsijänmyrkkyjä.

 

NEUVO 2020 -neuvonta

Saat kauttamme Neuvo 2020 -rahaan oikeutettua neuvontaa:

  • Ympäristöön liittyvistä asioista: ravinnetase, ympäristösuunnitelma, maisema, vesiensuojelu, ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, viljelykierto, maaperä, pellon kasvukunto, ympäristövaikutukset, ympäristöinnovaatiot, täydentävät ehdot, ympäristö, tulokaskasvilajit, ympäristökorvaus, viherryttämistuki, kerääjäkasvit, vähimmäiskasvipeite, suojakaistat
  • Luomu, kasvituotanto: luomutuotannon ehdot, luomusuunnitelma
  • Luomu, eläintuotanto: luomutuotannon ehdot, luomusuunnitelma
  • Kasvinsuojelu ja kasvintuotantotilojen elintarvike- ja rehuhygieniaintegroitu torjunta, täydentävät ehdot kasvinsuojelussa, kasvinsuojeluaineiden käyttö, kasvintuotantotilojen elintarvikehygienia

Ota yhteyttä Marjaanaan, puh. 0400 579 168. Kehitetään tilasi toimintaa Neuvo 2020 -tukea hyödyntäen. 

Viljavuus­tutkimus

Varmista, tarvitseeko sinun ottaa uusia viljavuustutkimuksia. Tarkasta myös lanta-analyysin voimassaolo. Molemmat ovat voimassa 5 vuotta näytteenotosta. Maanäytteet on otettava 5 vuoden välein näytteenotosta. (Poikkeus on linjanäytteenotossa, sillä menetelmällä näytteenottoväli on 3 v). Uuden viljavuustutkimuksen tulosten on oltava käytettävissä ennen seuraavaa lannoitusta.

Viljelemättömistä pelloista, kesantopelloista ja muista viljelyyn otettavista pelloista näytteet on otettava sen kasvukauden aikana, jona satokasvin viljely aloitetaan. Näyte on oltava kuitenkin aina, kun lohkolle ilmoitettua kasvia on lannoitettu!

Tarkemmat ohjeet näytteidenotto tiheyksistä on luettavissa ympäristösitoumuksen ehdoista. Pääsääntö normaalissa näytteenotossa on: 1 näyte peruslohkoa kohti. Jos peruslohko on suurempi kuin 5 ha, on otettava 1 näyte jokaista alkavaa 5 ha kohti.

Pienille, enintään 0,5 ha peruslohkoille voi käyttää samaa viljavuusnäytettä kuin viereisellä lohkolla. Viereisellä peruslohkolla ymmärretään lohkoa, jolla on yhteistä rajaviivaa tai peruslohkoja erottaa korkeintaan tie tai oja. Mikäli näiltä pieniltä lohkoilta ei oteta omaa näytettä tai ei voida käyttää viereisen lohkon näytettä, voidaan niillä käyttää typpilannoituksessa sitoumusehtojen runsasmultaisten maiden arvoja ja fosforilannoituksessa hyvän viljavuusluokan mukaisia arvoja. Suosittelen miettimään lohkon käytön perusteella, kannattaako hyväksyä automaattisesti noin tiukat rajoitukset lannoitukseen, mitä näytteenpuuttumisesta seuraa.

Meiltä saat rasioita maanäytetteiden ottamista varten.